.

.

вівторок, 12 вересня 2017 р.

Виконуємо домашні завдання, або Допомога 11-им класам)



11-м класам при виконанні домашнього завдання може знадобиться дана інформація)) Зверніть увагу на таблицю "Стадії гаметогенезу тварин"

Гаметогенез — це процес утворення статевих клітин. Тварини мають диплоїдний набір хромосом. У процесі гаметогенезу, в основі якого лежить мейоз, утворюються гамети, що мають гаплоїдний набір хромосом. Гамети утворюються у статевих залозах або спеціалізованих клітинах. У тварин це сім’яники та яєчники. Гаметогенез відбувається послідовно у трьох зонах і закінчується дозріванням гамет.
Зона розмноження. У ній містяться первинні статеві клітини з диплоїдним набором хромосом 2n. Клітини в цій зоні діляться шляхом мітозу, що сприяє збільшенню їх кількості.
Зона росту. У цій зоні поділ клітин не відбувається, у них диплоїдний набір хромосом. Вони збільшуються в об’ємі, нагромаджують поживні речовини. Ця зона нагадує інтерфазу.
Зона дозрівання. У цій зоні відбувається мейоз, остаточно формуються і дозрівають гамети.
Сперматогенез — процес утворення чоловічих статевих клітин — сперматозоїдів. У зоні розмноження у сперматогенній тканині в результаті мітозу утворюються численні клітини — сперматогонії (2n). У зоні росту сперматогонії трохи збільшуються, і з кожної клітини розвивається сперматоцит І порядку, здатний до редукційного поділу. В зоні дозрівання у процесі 1-ого поділу мейозу утворюються 2 сперматоцити II порядку, а потім у 2-ому поділі 4 гамети — сперматиди (n). Усі 4 клітини, однакові за розміром, дозрівають і утворюють 4 сперматозоїди.
Сперматозоїди — невеликі рухливі клітини, що складаються з голівки, шийки та хвостика. Голівка повністю заповнена ядром з гаплоїдним набором хромосом. На загостреній передній частині розташовується апарат Гольджі зі спеціальними ферментами, що розчиняють оболонку яйцеклітини. В шийці знаходяться центріолі та численні мітохондрії, які забезпечують енергією сперматозоїд під час його руху. Хвостик служить для руху сперматозоїда і за будовою схожий із джгутиком в одноклітинних. Усі сперматозоїди, що утворюються, мають однакові розміри.
Оогенез — процес утворення жіночих статевих клітин — яйцеклітин. У зоні розмноження в оогенній тканині формується велика кількість клітин — оогоній (2n). Вони розмножуються шляхом мітозу. Кожна оогонія переходить у зону росту, починає інтенсивно збільшуватися в розмірах, накопичує поживні речовини у вигляді зерен жовтка. Вона перетворюється в ооцит І порядку. Процес росту ооцита значно триваліший, ніж сперматоцита. У зоні дозрівання ооцит І порядку ділиться мейозом нерівномірно. Після 1-ого поділу утвориться 1 велика клітина — ооцит II порядку, в яку переходять усі поживні речовини, і 1 дрібна клітина — первинне полярне або напрямне тільце, де є лише ядро і відсутня цитоплазма. Після 2-ого поділу мейозу з ооцита II порядку утвориться знову 1 велика клітина-яйцеклітина і 1 вторинне напрямне тільце. З первинного напрямного тільця утворяться 2 дрібних вторинних напрямних тільця. Таким чином, під час оогенезу з кожної вихідної клітини утвориться 1 велика яйцеклітина (n) і 3 напрямних тільця (n), що гинуть. Напрямні тільця служать тільки для рівномірного розподілу хромосом під час мейозу.

Яйцеклітина — округла велика нерухома клітина, що містить ядро і багато поживних речовин у вигляді жовтка. Розміри яйцеклітин в різних видів тварин різні. Наприклад, у ссавців діаметр їх складає 0,2 мм-60 мкм, в амфібій і риб — 3-5 мм, а в рептилій та птахів досягає декількох сантиметрів. Наприклад, розмір яйцеклітини курки — 3 см. На верхньому полюсі яйцеклітини знаходиться зародковий диск, де розташовується ядро.
Яйцеклітина у будь-якого виду тварин завжди значно більша ніж його сперматозоїди. Поживні речовини яйцеклітини забезпечують розвиток зародка на початковій стадії (у ссавців) або упродовж всього ембріогенезу (у птахів, рептилій).
Для закріплення знань заповнення  таблиці:"Стадії гаметогенезу тварин"

Зона
Сперматогенез
Овогенез
Розмно­ження
У сперматогенній тканині в результаті мітозу утворю­ються численні клітини — сперматогонії (2n)
В оогенній тканині фор­мується велика кількість клітин — оогоній (2n)
Росту
Сперматогонії трохи збіль­шуються в розмірах, і з кож­ної клітини розвивається сперматоцит І порядку, здат­ний до редукційного поділу
Переходячи в зону росту, оогонії починають інтенсив­но збільшуватися в розмірах та накопичують поживні речовини у вигляді зерен жовтка. Вони перетворюють­ся на ооцити І порядку
Дозрівання
У процесі першого поділу мейозу утворюються два сперматоцити II порядку, а потім у другому поділі чотири гамети — сперматиди (n). Усі чотири клітини, однакові за розміром, до­зрівають і утворюють чотири сперматозоїди
Ооцит І порядку ділиться мейозом нерівномірно. Після першого поділу утвориться одна велика клітина — ооцит II порядку, в яку переходять усі поживні речовини, й одна дрібна клітина — первин­не полярне або напрямне тільце, де є лише ядро й відсутня цитоплазма. Після другого поділу мейозу з ооцита II порядку утво­риться знову одна велика клітина — яйцеклітина й одне вторинне напрямне тільце. 3 первинного на­прямного тільця утворяться два дрібні вторинні напрямні тільця. Таким чином, під час оогенезу з кожної вихідної клітини утвориться одна велика яйцеклітина (n) і три напрямних тільця (n), що гинуть. Напрямні тільця служать тільки для рівно­мірного розподілу хромосом під час мейозу

Успіхів у вивченні  біології))


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярні публікації