.

.

понеділок, 23 березня 2015 р.

Туберкульоз - виліковний!

24 березня, вівторок
Всесвітній день боротьби з туберкульозом
Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.
У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом і офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з хворобою.
Основними принципами DOTS є:
Діагностика методом мікроскопії;
Надійна поставка ліків;
Контроль за лікуванням;
Регулярна оцінка результатів.
DOTS – це стратегія проти епідемії туберкульозу, вона дозволяє виявляти і лікувати хворих, небезпечних для оточуючих.
Можна вилікувати 92-95% хворих туберкульозом.
Впровадження DOTS – це спасіння багатьох людей від смерті, хвороби і страждання, зумовленого ТБ. Принципі стратегії DOTS універсальні для всіх країн. Зараз вона успішно запроваджується у більш ніж 180 країнах світу.
В Україні, згідно з Указом Презедента України № 290 від 22 березня 2002 року, також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням
на туберкульоз, який відзначається щорічно теж у 24 березня.


Туберкульоз - це інфекційне захворювання, що викликається специфічними збудниками (мікобактеріями) і характеризується переважним ураженням легень, але можливе ураження і всіх інших органів людини.
Збудники туберкульозу відрізняються високою стійкістю до впливу різних факторів (фізичних, хімічних, природних). Особливо високостійкі мікобактерії туберкульозу в висохлому мокротинні хворого на туберкульоз. У вуличному пилу вони зберігаються близько двох тижнів, на сторінках літератури і предметах до 3-х місяців. На пасовищах і в ґрунті, забруднених хворими на туберкульоз тваринами, туберкульозна паличка може зберігатися від декількох місяців до 3-9 років. В умовах низьких температур збудник туберкульозу ще більш стійкий. Навіть в 5-10% розчині соляної та сіркової кислоти бактерії зберігають життєздатність протягом доби.
Пряме сонячне проміння вбиває мікобактерії туберкульозу влітку за 60 хвилин, взимку - за 2 години; розсіяне сонячне світло - протягом 40-80 діб; ультрафіолетове опромінення - за 2-3 хвилини. При кип'ятінні загибель збудника трапляється за кілька хвилин.
Основне джерело туберкульозу - хворий бактеріовиділювач. Мікобактерії з організму хворого можуть виділятися з харкотинням, повітрям при диханні, сечею, калом, слиною, спермою, сльозами, з виразок.
Основними шляхами інфікування є повітряний, харчовий, контактний. Харчовий шлях зараження через забруднення мікобактеріями харчових продуктів та контактний не дуже поширені.
 Найбільш загрозливим при туберкульозі є повітряний шлях зараження і становить до 90% випадків. Під час кашлю, співу, голосної розмови мікобактерії туберкульозу розповсюджуються від хворої людини на відстань від 1-1,5 до 5 м.
Особливо небезпечним для оточуючих є невиліковний хворий, який кашляє.
Високий ризик захворіти на туберкульоз мають особи:
- які знаходяться у постійному контакті з хворими на „відкриту” форму туберкульозу;
- які зловживають алкоголем або вживають наркотики;
- курці через порушення захисної функції слизової оболонки дихальних шляхів, а також хворі усіма хворобами легень (хронічні бронхіти, бронхіальна астма);
- хворі на виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки, цукровий діабет, гормонозалежні стани;
- породіллі;
- діти - через несформовану імунну систему;
- особи похилого віку - через вікове ослаблення імунітету.
Вищезгаданим верствам населення (крім дітей) рекомендовано щороку проходити флюорографічне обстеження.
При погіршенні самопочуття, яке понад 2-3 тижні не покращується, необхідно звернути увагу на наявність симптомів:
- кашель, частіше сухий, що продовжується понад 2-3 тижні;
- підвищена температура без наявних причин впродовж 5-7 днів;
- задишка;
- підвищена втомлюваність;
- постійна слабкість, надмірне потовиділення, особливо вночі;
- погіршення або відсутність апетиту,
- раптове схуднення.
Увага! Будьте пильними помітивши будь-яку з цих ознак! Якомога швидше зверніться до лікаря! Не затримуйте час звернення за медичною допомогою, бо чим раніше виявлений туберкульоз, тим ефективніше лікування!
Не займайтеся самолікуванням, воно не буде ефективним. Не втрачайте дорогоцінний час – звертайтеся до лікаря.
Пам’ятайте – туберкульоз виліковний!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярні публікації