.

.

вівторок, 9 червня 2015 р.

Подорожуємо океанами і готуємось до ЗНО

 8 червня - Всесвітній день океанів. Хоча до відпустки ще цілий тиждень, але мабуть вже сам мозок бажає подорожі.... і кличе до мандрівки ))))) Скористаємося можливістю сьогоднішнього дня)) Поєднаємо приємне і корисне -  поєднаємо подорож і ЗНО )))
Перше, що в нашій мандрівки ми дізнаємося, що наука,  яка вивчає океани називається  океанологєю.  

Майже 71 % площі поверхні Землі  вкрито водою.
Серед цієї площі виділяють на сьогодні п'ять океанів:
Мене, як біолога, цікавить  біологічні ресурси океану, а саме світ  живих організмів , що мешкають у цих океанах, пристосування живого до різних ступенів солоності, освітленості, температури. Серед всієї великої маси живого виділяють:
 Планктон — організми поверхневого шару води, які пасивно переносяться хвилями і течіями. Це мікроскопічні водорості, дрібні рачки, риб'яча ікра та личинки різних тварин, медузи, бактерії.


Нектон — організми, які живуть у товщі води і активно пересуваються: рибикальмаривосьминогидельфіникити,тюленічерепахи.



Бентос — організми, що живуть на дні моря на ґрунті або в його товщі. Вони ведуть або придонний спосіб життя (водоростікоралові поліпигубки), або зариваються в ґрунт (морські червимолюски), або повзають по дну (морські зіркикраби) чи вільно плавають біля дна (камбаласкат).


Перифітон - сукупність організмів, що заселяють щільні субстрати (підводні частини суден, гідротехнічних споруд, рослин та ін.), які знаходяться у воді. До складу перифітону входять бактеріїнайпростіші,грибиводоростічервиракоподібні, двостулкові молюски та ін. Термін було запропоновано А. Л. Бенінгом 1924 року. Підставою для виділення угруповання було безпосередньо походження субстрату, на якому розвивались організми. Бенінг, ввівши цей термін, відділив обростання від донних угруповань. На сьогодні під перифітоном розуміють ширше поняття, до якого відноситься угруповання організмів, що мешкають на межі фаз: твердої та рідкої та існують у межах певного біотопу (деякі бентосні організми також можна віднести до перифітону, де вони зустрічаються, і навпаки, чого не зробив Бенінг).

Нейстон (дав.-гр. νευστός — плаваючий) — сукупність організмів, що живуть біля поверхневої плівки води, тобто поблизу межі водного та повітряного середовищ. Нейстон складають в основному водорості та дрібні безхребетні.До морського нейстону інколи відносять також постійних або тимчасових мешканців верхнього шару води (0—5 см), наприклад, мальків риб, личинок деяких донних тварин.




Таким чином, подорожуючи  різними шарами океанів, ми пригадали всі групи живих організмів, що там мешкають :
     А після вдалого складання ЗНО з біології,  обов'язково  здійсніть подорож до одного з океанів, а можна і річки, і озера і познайомтеся зі всіма цими представниками і розкажіть їм про свої успіхи )))))

3 коментарі:

  1. Цікава інформація. А мені цікава етимологія фразеологізму "офісний планктон".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Здається мені, що "офісним планктоном" називають працівників офісів, кабінетів, які не мають можливості або бажання творчого, "сміливого" прояву своєї діяльності, так би мовити, "пливуть за течією". Але, як на мій погляд, поняття "планктон" можна використати не тільки для працівників офісів...

      Видалити
    2. І це було би смішно, якби не було так сумно...

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярні публікації